Жените хора ли са или те най-добре се дефинират като съпруги и

...
Жените хора ли са или те най-добре се дефинират като съпруги и
Коментари Харесай

Жената, която спря правата на жените

Жените хора ли са или те най-добре се дефинират като съпруги и майки? Това е, което американците към момента обсъждат на дебатите за Поправката за равни права (ПРП), която през 70-те години за малко да стане закон. През март 1972 г. ПРП – конституционно изменение, което обезпечава тъждество на половете пред закона и криминализира дискриминацията на основа на пола – минава и двете камари на Конгреса и скоро е утвърдена от 35 от нужните 38 щата.

Но тогава един много рационален политик, преоблечен като стопанка, насочва вниманието си към успеха на ПРП и дружно с това на концепцията, че дамите са равни на мъжете. Филис Шлафли разпалва национално придвижване, като твърди, че дамите са радикално разнообразни от мъжете. Вместо да желае тъждество с тях, тя споделя, че дамите в действителност желаят правото да си седят у дома и да бъдат домакини. Тя и нейните съдружници и съюзнички предефинират, че равенството на жените е фундаментално противоположно на „ фамилните полезности “ и основават организация за битка с ПРП: наречена STOP ERA (СТОП НА ПРП или СПРЕТЕ ПРП), която значи „ Спрете да отнемате нашите привилегии “. Заедно те успяват да спрат ратификацията на поправката.

 Alice Paul cph.3a38295

Алис Пол

Поправката за равни права е препоръчана за първи път през 1923 година от Алис Пол, американският водач на суфрагистките, която се радикализира, до момента в който работи с Емелин Панкхърст и Женския обществен и политически съюз в Англия. След приемането на 19-тата корекция, която дава право на дамите да гласоподават през 1920 година, Пол представя ПРП като разумната последваща стъпка в дългия марш за тъждество на дамите.

По това време страната преглежда всички дами като майки, без значение дали имат – или в миналото са желали да имат – деца (решението на Върховния съд на Съединени американски щати от 1908 година в Мюлер против Орегон постановява, че дамите би трябвало да се смятат за „ класа от единствено себе си “ заради техните репродуктивни способности). До началото на 20-те години на предишния век повече от 1000 закони в другите щати съдържат разпореждания, учредени на пола, множеството от които са предопределени да защищават работничките от рискови условия на работното място. Вместо да се сражава с тях един по един, Пол разсъждава, че би било по-целесъобразно да се одобри обща корекция, която да забрани всички закони, учредени на пола. Текстът на ПРП гласи: „ Равенството на правата по закона не може да бъде отричано или съкращавано заради пола от Съединените щати или от който и да е щат. “

През идващите 50 години дамите и трудови деятели разискват ПРП. Ако Поправката се одобри, това ще маркира ли края на защитното законодателство, което от своя страна може да заплаши дамите? Привържениците на ПРП твърдят, че всички служащи би трябвало да имат право на еднообразно възнаграждение, равни благоприятни условия и сигурност на работното място, без значение от техния пол. Тези причини в последна сметка печелят. До началото на 70-те години видни трудови съюзи, в това число Американската федерация на труда и Конгреса на индустриалните организации, се причисляват към групите за правата на дамите в поддръжка на ПРП.

 Phyllis Schlafly by Gage Skidmore 4

Филис Шлафли от Илинойс е майка на 6 деца, магистър по политически науки от колежа Радклиф, която по-късно става дипломиран правист. Тя става и известна на национално равнище през 1964 година, откакто издадената от нея независимо книга „ Изборът да не си ехтене “ продава повече от три милиона копия и оказва помощ за обезпечаването на номинацията за президент на Републиканската партия консервативния претендент Бари Голдуотър

С нейната общоприета огърлица от перли и облик на идеалната стопанка, Шлафлай привлича към Републиканската партия хиляди от най-верните си почитателки. Според нея дамите в действителност не желаят тъждество с мъжете. Те желаят правото да останат у дома и да бъдат домакини.

Това, което Шлафлай твърди, е цялостна нелепост, споделят водачите на акцията за ПРП. Жените заслужават правото да бъдат самостоятелни: да имат надзор над телата си (решението на Върховния съд от 1973 година по дело Roe v Wade легализира аборта и ускорява съдружниците на Шлафлай  още повече против Поправката); да се занимават с каквато работа желаят и да не бъдат определяни от фамилното им състояние.

Докато доста фактори – в това число лобиране от корпорации, които не желаят да заплащат на дамите равни заплати, и от застрахователната промишленост, чиито бизнес модел се основава на таблици, основани на пола – се сплотяват, с цел да забавят ратификацията на Поправката, историците посочват основно Филис Шлафлай за неуспеха на ПРП.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР